Najlepsze pomysły na dynię

None

Obraz

/ 8Dynia bez kalorii?

Obraz
© archiwum

Duża, mała, podłużna, okrągła, pomarańczowa, czerwona, pstrokata - dynia powoli podbija serca polskich smakoszy. I choć część z nich rozkochała się już w kremowym smaku warzywa, zupełnie spora grupa osób zwyczajnie nie wie, w jakie dania można ją zamienić. Jej miąższ stanowi składnik wielu popularnych na całym świecie dań. Amerykanie - jej najwięksi zwolennicy - podkreślają, że jest pyszna pod każdą postacią - na słodko, słono i ostro. Szkoda tylko, że jest sezonowa. Trzeba się spieszyć, bo najlepsza jest właśnie teraz. I co ważne, nie trzeba sobie zaprzątać głowy kaloriami - pomarańczowa dynia ma zaledwie 15 kcal w 100 g!

/ 8Samo zdrowie

Obraz
© archiwum

Okazuje się też, że w przypominającym słońce warzywie, znajduje się zaskakująco dużo wartościowych składników. Miąższ dyni nie gromadzi metali ciężkich ze środowiska, za to obfituje w wodę i błonnik. Zawiera też wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). Poza tym jedzenie dyni reguluje gospodarkę wodną w organizmie.

Z kolei pestki dyni hamują procesy starzenia organizmu, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor). Tłoczony na zimno olej z pestek dyni bezłupinowej pomaga w leczeniu wad prostaty. Sok z warzywa wzmacnia nas i uzupełnia w organizmie niezbędne witaminy.

/ 8Zupa krem z dyni

Obraz
© archiwum

Składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
2 śmietankowe serki topione
szklanka naturalnego jogurtu
1 cebula, marchewka
łyżeczka oleju
sól, pieprz, kurkuma, kolendra, chili

Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry, wyjąć nasiona. Miąższ pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wlać olej. Całość podsmażyć i po chwili dodać dynię. Dusić do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Gdy miąższ będzie chłodny, zmiksować i zalać bulionem. Ponownie zagotować. Gdy zupa będzie ciepła, dodać serek topiony i przyprawy. Rozlać na talerze i udekorować kleksem z jogurtu.

/ 8Ciasto z dyni

Obraz
© archiwum

Składniki:
miąższ z jednej dużej dyni
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
5 łyżeczek cynamonu
16 g cukru wanilinowego
3/4 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość zmiksować i dodać posiekany (lub starty) i odsączony miąższ dyni oraz posiekane orzechy włoskie. Całość wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

/ 8Gulasz z dynią

Obraz
© archiwum

Składniki:
60 dag mięsa wieprzowego
olej do smażenia
1 duża cebula
2 marchewki
50 dag dyni
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
szklanka rosołu
łyżka suszonego majeranku
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na tym samym oleju. Dodać mięso i przyprawić solą, pieprzem i curry.
Podlać rosołem, dodać majeranek i dusić ok. 1 godz. Dynię pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Warzywa dodać do gulaszu. Całość gotować jeszcze 10 min. Gdy będzie gotowe, posypać natką pietruszki.

/ 8

Obraz
© archiwum

Składniki:
50 dag dyni
4 ugotowane na twardo jajka
2 jabłka
2 ogórki kiszone
kilka marynowanych pieczarek lub grzybków
1 cebula
sól, pieprz do smaku
drobno posiekany koperek
majonez

Przygotowanie:
Dyni nie trzeba obierać ze skóry, jedynie wyjąć nasiona. Podzielić na większe części i wrzucić do gotującej, lekko osolonej wody. Po ok. 10 minutach powinna być lekko miękka, ale nie rozgotowana. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę, jabłka, jajka, ogórki, grzybki pokroić również drobno w kostkę. Całość wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

/ 8

Obraz
© archiwum

Składniki:
50 dag dyni
30 dag makaronu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
15 dag posiekanej mozarelli
50 g masła
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1 cytryny
starty parmezanu (wedle uznania)

Przygotowanie:
Czosnek podsmażyć na oliwie. Gdy zmięknie, zmiksować go z mozarellą, masłem, sokiem i skórką z cytryny. Powinna powstać gruboziarnista pasta. Całość przełożyć na folię, zwinąć w "cukierek" i na godzinę włożyć do lodówki. Nie wylewać oliwy.
Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia wlać aromatyzowaną czosnkiem oliwę, włożyć dynię, wymieszać i zapiekać przez pół godziny.
Ugotować makron, Wrzucić do garnka, dodać upieczoną dynię i parmezan. Ułożyć kawałki masła i wymieszać, aby się roztopiło. Posypać parmezanem do smaku i podawać.

/ 8Sok z dyni

Obraz
© archiwum

Składniki:
kawałek dyni
gruszka, jabłko lub marchew
odrobina cukru

Przygotowanie:
Surowy miąższ dyni przepuszczamy przez sokowirówkę. Z "odpadów" możemy wyczarować zupę.
Dodajmy jabłko, gruszkę lub marchewkę (ew. cukier) - sok będzie słodszy. Sok z dyni to jeden z najlepszych napojów warzywnych. Jest niemal wzorcowym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw