Najlepsze pomysły na dynię
None
Dynia bez kalorii?
Duża, mała, podłużna, okrągła, pomarańczowa, czerwona, pstrokata - dynia powoli podbija serca polskich smakoszy. I choć część z nich rozkochała się już w kremowym smaku warzywa, zupełnie spora grupa osób zwyczajnie nie wie, w jakie dania można ją zamienić. Jej miąższ stanowi składnik wielu popularnych na całym świecie dań. Amerykanie - jej najwięksi zwolennicy - podkreślają, że jest pyszna pod każdą postacią - na słodko, słono i ostro. Szkoda tylko, że jest sezonowa. Trzeba się spieszyć, bo najlepsza jest właśnie teraz. I co ważne, nie trzeba sobie zaprzątać głowy kaloriami - pomarańczowa dynia ma zaledwie 15 kcal w 100 g!
Samo zdrowie
Okazuje się też, że w przypominającym słońce warzywie, znajduje się zaskakująco dużo wartościowych składników. Miąższ dyni nie gromadzi metali ciężkich ze środowiska, za to obfituje w wodę i błonnik. Zawiera też wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). Poza tym jedzenie dyni reguluje gospodarkę wodną w organizmie.
Z kolei pestki dyni hamują procesy starzenia organizmu, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor). Tłoczony na zimno olej z pestek dyni bezłupinowej pomaga w leczeniu wad prostaty. Sok z warzywa wzmacnia nas i uzupełnia w organizmie niezbędne witaminy.
Zupa krem z dyni
Składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
2 śmietankowe serki topione
szklanka naturalnego jogurtu
1 cebula, marchewka
łyżeczka oleju
sól, pieprz, kurkuma, kolendra, chili
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry, wyjąć nasiona. Miąższ pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wlać olej. Całość podsmażyć i po chwili dodać dynię. Dusić do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Gdy miąższ będzie chłodny, zmiksować i zalać bulionem. Ponownie zagotować. Gdy zupa będzie ciepła, dodać serek topiony i przyprawy. Rozlać na talerze i udekorować kleksem z jogurtu.
Ciasto z dyni
Składniki:
miąższ z jednej dużej dyni
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
5 łyżeczek cynamonu
16 g cukru wanilinowego
3/4 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość zmiksować i dodać posiekany (lub starty) i odsączony miąższ dyni oraz posiekane orzechy włoskie. Całość wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać posypane cynamonem lub cukrem pudrem.
Gulasz z dynią
Składniki:
60 dag mięsa wieprzowego
olej do smażenia
1 duża cebula
2 marchewki
50 dag dyni
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
szklanka rosołu
łyżka suszonego majeranku
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na tym samym oleju. Dodać mięso i przyprawić solą, pieprzem i curry.
Podlać rosołem, dodać majeranek i dusić ok. 1 godz. Dynię pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Warzywa dodać do gulaszu. Całość gotować jeszcze 10 min. Gdy będzie gotowe, posypać natką pietruszki.
Składniki:
50 dag dyni
4 ugotowane na twardo jajka
2 jabłka
2 ogórki kiszone
kilka marynowanych pieczarek lub grzybków
1 cebula
sól, pieprz do smaku
drobno posiekany koperek
majonez
Przygotowanie:
Dyni nie trzeba obierać ze skóry, jedynie wyjąć nasiona. Podzielić na większe części i wrzucić do gotującej, lekko osolonej wody. Po ok. 10 minutach powinna być lekko miękka, ale nie rozgotowana. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę, jabłka, jajka, ogórki, grzybki pokroić również drobno w kostkę. Całość wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
50 dag dyni
30 dag makaronu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
15 dag posiekanej mozarelli
50 g masła
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1 cytryny
starty parmezanu (wedle uznania)
Przygotowanie:
Czosnek podsmażyć na oliwie. Gdy zmięknie, zmiksować go z mozarellą, masłem, sokiem i skórką z cytryny. Powinna powstać gruboziarnista pasta. Całość przełożyć na folię, zwinąć w "cukierek" i na godzinę włożyć do lodówki. Nie wylewać oliwy.
Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia wlać aromatyzowaną czosnkiem oliwę, włożyć dynię, wymieszać i zapiekać przez pół godziny.
Ugotować makron, Wrzucić do garnka, dodać upieczoną dynię i parmezan. Ułożyć kawałki masła i wymieszać, aby się roztopiło. Posypać parmezanem do smaku i podawać.
Sok z dyni
Składniki:
kawałek dyni
gruszka, jabłko lub marchew
odrobina cukru
Przygotowanie:
Surowy miąższ dyni przepuszczamy przez sokowirówkę. Z "odpadów" możemy wyczarować zupę.
Dodajmy jabłko, gruszkę lub marchewkę (ew. cukier) - sok będzie słodszy. Sok z dyni to jeden z najlepszych napojów warzywnych. Jest niemal wzorcowym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu.