Chrupiące i puszyste
Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia. - Najpierw musimy mocno rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową, z nieprzywierająca powłoką. Następnie wlewamy dobrej jakości olej rzepakowy lub z pestek winogron. Czekamy, aż osiągnie on wysoką temperaturę i dopiero wtedy wylewamy masę ziemniaczaną – mówi pani Sylwia z Plackowej Izby. Kształt i rozmiar placków zależy oczywiście od sposobu nakładania masy na patelnię. - Nie przewracamy ich non stop. Najpierw smażymy z jednej strony i dopiero jak jest odpowiednio zarumieniona oraz chrupiąca, przekręcamy na drugą. Nalezy pamiętać, że placki podajemy zaraz po smażeniu, nie odgrzewamy ich, nie kładziemy jeden na drugim, ponieważ zrobią się gąbczaste i niezjadliwe - dodaje. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.