Dania, które zneutralizują kaca
Jajka
Produkty te w swoim składzie zawierają cysteinę, czyli aminokwas, który przyśpiesza metabolizm. Przede wszystkim jednak działa odtruwająco i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Można spożyć je w postaci "na miękko" lub przygotować klasyczną jajecznicę.
Rosół
Rozgrzewający i pyszny, a w dodatku wspaniały na przepicie. Błyskawicznie uzupełni brakujące składniki. Pamiętajmy jednak, aby zupa ta nie była zbyt tłusta. Najlepiej wybrać lekki bulion. Niektórzy polecają również zupę miso.
Szparagi
Wyniki badań naukowców z Instytutu Medycznego i Uniwersytetu Krajowego w Korei Południowej wskazują na pozytywne działanie tych warzyw w przypadku zatrucia alkoholowego. Wszystko dzięki aminokwasom oraz minerałom znajdujących się w pędach i liściach młodych szparagów. Według specjalistów mogą one złagodzić objawy kaca.
Owsianka
Gorąca miska płatków owsianych ma mnóstwo składników odżywczych takich, jak witaminy z grupy B, wapń, magnez i żelazo. Śniadanko w takiej formie może pomóc w neutralizacji kwasów w organizmie i podnosi poziom cukru we krwi, co daje natychmiastowy zastrzyk energii.