Pudding z chałką i bananami
Składniki: 2 duże jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki + łyżka cukru, 2 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki chałki, posiekanej w kostkę, 3 banany, pokrojone w plasterki, 1/2 szklanki rodzynek, masło.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Płytkie naczynie żaroodporne albo niedużą blaszkę wysmarować masłem. W dużej misce wymieszać jajka, wanilię, sól, pół szklanki cukru - do połączenia składników. Dodać mleko. Następnie dorzucić chałkę, banany, rodzynki, wymieszać. Odstawić, żeby chałka wchłonęła płyn (na ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu). Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i posypać resztą cukru. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok. 50-60 minut.