Pieczone jabłka z rodzynkami i miodem
Składniki: 4 duże jabłka, 1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych, 1/3 szklanki miodu albo syropu klonowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jabłka umyć i obrać ze skórki do połowy (górną część). Ściąć czubek i ostrożnie usunąć gniazda nasienne. W środku umieścić rodzynki i orzechy. Jabłka poukładać w foremce. Polać miodem albo syropem klonowym i na każdym położyć po pół łyżki masła. Piec, co jakiś czas polewając wypływającym sokiem, przez 45-60 minut, aż jabłka zmiękną. Po upieczeniu przełożyć jabłka na talerz. Dodać po kleksie jogurtu greckiego (opcjonalnie). Oprószyć pokruszonymi ciastkami lub cukrem pudrem.