Najlepsze desery na ciepło
Zima to czas ciepłych, rozgrzewających, sycących deserów. Oto kilka propozycji, które osłodzą chłodne wieczory.
Idealne na zimowe chłody
Zima to czas ciepłych, rozgrzewających, sycących deserów. Oto kilka propozycji, które osłodzą chłodne wieczory.
Składniki: 3 banany, 3 jajka, 2 łyżki mąki, garść wiórków kokosowych, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane).
Wykonanie: banany umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Placuszki nakładać na patelnię małymi partiami i smażyć do zbrązowienia z obu stron. Podawać od razu z ulubionym dżemem.
Czekoladowy suflet
Składniki: dwie tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady, posiekanej, 100 g masła, posiekanego, 100 g + 2 łyżki cukru pudru, 50 g mąki, 4 jajka (białka i żółtka osobno), szczypta soli, 8-10 kuleczek czekoladowych z nadzieniem, (na sos): tabliczka (100 g) ciemnej czekolady, posiekanej, 60 ml śmietany kremówki 36 proc., 10 g masła.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naszykować 4-5 ceramicznych kokilek. Masło (100 g) rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać dwie posiekane gorzkie czekolady. Poczekać do rozpuszczenia, wymieszać pod koniec - ma powstać jednolita masa. Odstawić na 5 minut do wychłodzenia. Dodać cukier puder (100 g), cztery żółtka jajek i mieszać do połączenia. Białka ubić w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywno. Dodać dwie łyżki cukru pudru pod koniec miksowania. Połączyć z masą czekoladową. Masę rozdzielić między wysmarowane masłem kokilki. Do każdej wcisnąć po dwie czekoladowe kulki. Piec przez 30-35 minut. Przygotować sos: umieścić w garnuszku czekoladę, kremówkę i masło. Mieszać do połączenia. Gotowy suflet polać sosem.
Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem
Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej, jabłko, łyżka miodu, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka masła klarowanego, oleju kokosowego albo innego łagodnego oleju roślinnego, garść ulubionych orzechów (opcjonalnie).
Wykonanie: kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Wsypać do garnuszka i zalać szklanką wrzątku. Gotować na małym ogniu z łyżeczką masła albo oleju, pod przykryciem, przez ok. 10 minut, aż kaszka wchłonie wodę. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić w plasterki i umieścić w osobnym garnuszku z grubym dnem. Polać miodem, wymieszać. Trzymać na małym ogniu przez kilka minut, aż miód się rozpuści. Dolać niewielką ilość wody (ok. 1/3 szklanki). Wymieszać. Całość gotować, aż jabłko zmięknie. Pod koniec gotowania dodać cynamon, wymieszać. Miękkie jabłko zmiksować blenderem.
Kaszę jaglaną wymieszać z musem jabłkowym. Przełożyć do miseczki albo szklanki. Posypać posiekanymi orzechami (opcjonalnie).
Gruszki pod owsianą kruszonką
Składniki: 3/4 szklanki mąki przesianej, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki + 2 łyżki białego cukru, 8 łyżek masła, pokrojonego w małą kostkę, szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych), 5-6 gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w małą kostkę, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie: nagrzać piekarnik do 190 stopni. W dużej misce wymieszać mąkę, brązowy cukier, sól i 2 łyżki białego cukru. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać płatki owsiane i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do zamrażarki. W tym czasie naszykować dużą miskę. Wymieszać posiekane gruszki z sokiem z cytryny, cynamonem i połową szklanki białego cukru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego albo wysmarowanej masłem blaszki. Na wierzchu rozprowadzić kruszonkę. Piec na złoty kolor przez 55-65 minut.
Rożki francuskie z jabłkami
Składniki: płat gotowego ciasta francuskiego (275 g), 2 duże jabłka, 2 łyżki rodzynków, 2,5 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżka mąki pszennej, jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania, mąka do oprószenia stolnicy.
Wykonanie: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon i mąkę pszenną. Całość wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią płat ciasta francuskiego (powinno być w temperaturze pokojowej, żeby nie skurczyło się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na ok. 6 równych kwadratów. Na każdym z nich rozłożyć nadzienie. Brzegi posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, złożyć na pół - po przekątnej, by utworzyć trójkąty. Dokładnie zlepić rożki, boki można dociskać widelcem. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować resztą jajka roztrzepanego z wodą. Przed pieczeniem w rożkach należy zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po trzech na każdym.
Piec w 220 stopniach przez około 20-23 minuty, aż rożki będą złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować - w tym celu pół szklanki cukru pudru należy rozprowadzić grzbietem łyżki z łyżką gorącej wody.
Pieczone jabłka z rodzynkami i miodem
Składniki: 4 duże jabłka, 1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych, 1/3 szklanki miodu albo syropu klonowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jabłka umyć i obrać ze skórki do połowy (górną część). Ściąć czubek i ostrożnie usunąć gniazda nasienne. W środku umieścić rodzynki i orzechy. Jabłka poukładać w foremce. Polać miodem albo syropem klonowym i na każdym położyć po pół łyżki masła. Piec, co jakiś czas polewając wypływającym sokiem, przez 45-60 minut, aż jabłka zmiękną. Po upieczeniu przełożyć jabłka na talerz. Dodać po kleksie jogurtu greckiego (opcjonalnie). Oprószyć pokruszonymi ciastkami lub cukrem pudrem.
Pudding z chałką i bananami
Składniki: 2 duże jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki + łyżka cukru, 2 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki chałki, posiekanej w kostkę, 3 banany, pokrojone w plasterki, 1/2 szklanki rodzynek, masło.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Płytkie naczynie żaroodporne albo niedużą blaszkę wysmarować masłem. W dużej misce wymieszać jajka, wanilię, sól, pół szklanki cukru - do połączenia składników. Dodać mleko. Następnie dorzucić chałkę, banany, rodzynki, wymieszać. Odstawić, żeby chałka wchłonęła płyn (na ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu). Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i posypać resztą cukru. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok. 50-60 minut.
Deser mocno cytrynowy
Składniki: 3 duże jajka (żółtka i białka osobno), 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 2-3 łyżeczki skórki cytrynowej (z jednej cytryny), 1/4 szklanki soku z cytryny, szklanka mleka, 1/4 łyżeczki soli, cukier puder do oprószenia, masło.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować sześć kokilek masłem, odstawić. W dużej misce wymieszać żółtka jajek i cukier do połączenia, następnie wmieszać mąkę. Dodać sok z cytryny, mleko i cytrynową skórkę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka dodać do masy cytrynowej i dokładnie wymieszać. Masę rozdzielić między kokilki. Piec je w kąpieli wodnej - umieścić kokilki w dużej foremce i wlać do niej zagotowaną wodę z czajnika (mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Piec na złoto przez 20-25 minut. Deser podawać posypany cukrem pudrem.
EPN/mp/kuchnia.wp.pl