Deser mocno cytrynowy
Składniki: 3 duże jajka (żółtka i białka osobno), 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 2-3 łyżeczki skórki cytrynowej (z jednej cytryny), 1/4 szklanki soku z cytryny, szklanka mleka, 1/4 łyżeczki soli, cukier puder do oprószenia, masło.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować sześć kokilek masłem, odstawić. W dużej misce wymieszać żółtka jajek i cukier do połączenia, następnie wmieszać mąkę. Dodać sok z cytryny, mleko i cytrynową skórkę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka dodać do masy cytrynowej i dokładnie wymieszać. Masę rozdzielić między kokilki. Piec je w kąpieli wodnej - umieścić kokilki w dużej foremce i wlać do niej zagotowaną wodę z czajnika (mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Piec na złoto przez 20-25 minut. Deser podawać posypany cukrem pudrem.
EPN/mp/kuchnia.wp.pl