Rożki francuskie z jabłkami
Składniki: płat gotowego ciasta francuskiego (275 g), 2 duże jabłka, 2 łyżki rodzynków, 2,5 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżka mąki pszennej, jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania, mąka do oprószenia stolnicy.
Wykonanie: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon i mąkę pszenną. Całość wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią płat ciasta francuskiego (powinno być w temperaturze pokojowej, żeby nie skurczyło się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na ok. 6 równych kwadratów. Na każdym z nich rozłożyć nadzienie. Brzegi posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, złożyć na pół - po przekątnej, by utworzyć trójkąty. Dokładnie zlepić rożki, boki można dociskać widelcem. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować resztą jajka roztrzepanego z wodą. Przed pieczeniem w rożkach należy zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po trzech na każdym.
Piec w 220 stopniach przez około 20-23 minuty, aż rożki będą złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować - w tym celu pół szklanki cukru pudru należy rozprowadzić grzbietem łyżki z łyżką gorącej wody.