Gruszki pod owsianą kruszonką
Składniki: 3/4 szklanki mąki przesianej, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki + 2 łyżki białego cukru, 8 łyżek masła, pokrojonego w małą kostkę, szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych), 5-6 gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w małą kostkę, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie: nagrzać piekarnik do 190 stopni. W dużej misce wymieszać mąkę, brązowy cukier, sól i 2 łyżki białego cukru. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać płatki owsiane i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do zamrażarki. W tym czasie naszykować dużą miskę. Wymieszać posiekane gruszki z sokiem z cytryny, cynamonem i połową szklanki białego cukru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego albo wysmarowanej masłem blaszki. Na wierzchu rozprowadzić kruszonkę. Piec na złoty kolor przez 55-65 minut.