Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem
Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej, jabłko, łyżka miodu, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka masła klarowanego, oleju kokosowego albo innego łagodnego oleju roślinnego, garść ulubionych orzechów (opcjonalnie).
Wykonanie: kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Wsypać do garnuszka i zalać szklanką wrzątku. Gotować na małym ogniu z łyżeczką masła albo oleju, pod przykryciem, przez ok. 10 minut, aż kaszka wchłonie wodę. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić w plasterki i umieścić w osobnym garnuszku z grubym dnem. Polać miodem, wymieszać. Trzymać na małym ogniu przez kilka minut, aż miód się rozpuści. Dolać niewielką ilość wody (ok. 1/3 szklanki). Wymieszać. Całość gotować, aż jabłko zmięknie. Pod koniec gotowania dodać cynamon, wymieszać. Miękkie jabłko zmiksować blenderem.
Kaszę jaglaną wymieszać z musem jabłkowym. Przełożyć do miseczki albo szklanki. Posypać posiekanymi orzechami (opcjonalnie).