Czekoladowy suflet
Składniki: dwie tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady, posiekanej, 100 g masła, posiekanego, 100 g + 2 łyżki cukru pudru, 50 g mąki, 4 jajka (białka i żółtka osobno), szczypta soli, 8-10 kuleczek czekoladowych z nadzieniem, (na sos): tabliczka (100 g) ciemnej czekolady, posiekanej, 60 ml śmietany kremówki 36 proc., 10 g masła.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naszykować 4-5 ceramicznych kokilek. Masło (100 g) rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać dwie posiekane gorzkie czekolady. Poczekać do rozpuszczenia, wymieszać pod koniec - ma powstać jednolita masa. Odstawić na 5 minut do wychłodzenia. Dodać cukier puder (100 g), cztery żółtka jajek i mieszać do połączenia. Białka ubić w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywno. Dodać dwie łyżki cukru pudru pod koniec miksowania. Połączyć z masą czekoladową. Masę rozdzielić między wysmarowane masłem kokilki. Do każdej wcisnąć po dwie czekoladowe kulki. Piec przez 30-35 minut. Przygotować sos: umieścić w garnuszku czekoladę, kremówkę i masło. Mieszać do połączenia. Gotowy suflet polać sosem.