Chlebowiec
Ten tropikalny owoc najczęściej spotkamy w Oceanii i Azji Południowo-Wschodniej. Owoce chlebowca można jeść zarówno na surowo, jak i gotowanego lub smażonego. Jego miąższ okala jadalne nasiona, których smak przypomina kasztany, ale zazwyczaj są one przeznaczone do tłoczenia oleju. Chlebowiec nie jest bardzo słodki, ale za to zawiera dużo skrobi, dlatego odegrał ogromną rolę dla ludności z wysp polinezyjskich. Kiedyś był dla nich jednym z głównych źródeł energii. Mieszkańcy Samoa, wysp Marshalla i ludność żyjąca na Markizach, dawnej gromadziła zapasy chlebowca i bananów. Zakopywano je w głębokich, wyłożonych liśćmi dołach. W takich warunkach owoce fermentowały i nawet po kilku latach były dobre do spożycia. Dzięki tym zapasom, mieszkańcy tych wysp mieli co jeść, po często nawiedzających ich tajfunach, które siały spustoszenie.