Durian
Owoc ten nazywany jest także rościanem lub zybuczkowcem, a pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Uchodzi za przysmak głównie w Malezji i Tajlandii. Smak duriana nie ma sobie równych. Jedni porównują go do śmietankowego serka, a inny odnajdują w nim podobieństwo do delikatnych orzechów lub malin. Nosi niechlubny przydomek najbardziej śmierdzącego owocu na świecie. Jego zapach opisywany jest nierzadko jako swąd rozgotowanej cebuli. Niemieccy naukowcy przeanalizowali dokładnie skład miąższu oraz skóry. W wyniku eksperymentu udało im się określić 41 odoranty, czyli substancje posiadające zapach. Wśród nich były związki odpowiadające m.in. za odczuwanie zapachu owocowego, karmelowego, zapachu siarki, miodu, cebuli, zgnilizny i kapusty. Ze względu na charakterystyczną woń, w krajach, w których występuje durian, wystosowano nawet specjalne zakazy, aby nie spożywać tego owocu w miejscach publicznych. Pomimo nieprzyjemnego zapach, ma on jednak swoich zwolenników - Chińczycy uważają go za afrodyzjak, który doskonale rozbudza zmysły i skutecznie rozgrzewa.