Bligia pospolita
Bligia jest niezwykle popularnym owocem na Jamajce. Dojrzałe owoce przybierają kolor pomarańczowy, a kształt bardzo przypomina dobrze nam znaną gruszkę. Gdy dojrzeją, pękają i ukazują się duże, błyszczące, trzy czarne nasiona, otoczone kremowym lub białym miąższem. To właśnie miąższ z dojrzałego bligia jest jedyną, jadalną częścią tego owocu. Zarówno skórka, jak i nasiona są trujące. Zawierają toksynę o nazwie hypoglicyna. Konsekwencjami zjedzenia okazu niedojrzałego mogą być: jamajska choroba wymiotna, hipoglikemia, a nawet śmierć. Bligia najczęściej używana jest jako dodatek do ryb. Ze względu na sporą zawartość wielu składników odżywczych, zwłaszcza: kwasów tłuszczowych, kwasu stearynowego, witaminy A i białka, dojrzałe owoce mają powszechne zastosowanie w kuchni jamajskiej.