Szafran
Od wieków uchodzi za najdroższą przyprawę świata i raczej szybko nie straci tego statusu, ponieważ maszyny wciąż nie potrafią zastąpić ludzkiej ręki, delikatnie odrywającej drobne słupki z kwiatów szafranu uprawnego – potrzeba ich aż 150 tysięcy, by uzyskać kilogram nitek lub proszku o niezwykłym aromacie i zdolności barwienia potraw.
Nic dziwnego, że wciąż nie brakuje podróbek. Przed wiekami królowie angielscy karali za ich rozprowadzanie śmiercią, dziś nieuczciwi handlarze rzadko ponoszą jakiekolwiek konsekwencje. Oszustwa zazwyczaj dotyczą sproszkowanej przyprawy, w składzie której znajdziemy np. zmielone kwiaty nagietka. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zakup szafranowych nitek – pamiętajmy, że działają one bardzo intensywnie, dlatego już 2-3 wystarczą do nadania potrawie pięknego koloru i niepowtarzalnego aromatu.