Awokado
I na koniec owoc, który często jest brany za warzywo. Awokado nazywane jest też gruszką aligatora lub owocem maślanym ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczu (w średniej wielkości owocu ważącym 270 g znajduje się 40 g tłuszczu, podczas gdy inne owoce zawierają go w śladowych ilościach). Owoc ten zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko miażdżycy i poprawiają parametry lipidogramu. Jego dobroczynne działanie na nasz organizm wzmacnia zawartość potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, usprawnia pracę serca i układu nerwowego. Udowodniono, że zawarta w miąższu awokado witamina B6 łagodzi nagłe zmiany nastroju związane z napięciem przedmiesiączkowym. Awokado najlepiej jest wykorzystać do przygotowywania wszelkiego rodzaju past kanapkowych, ucierając je z ulubionymi przyprawami i ziołami. Świetnie sprawdzi się też jako surowy dodatek do sałatek lub w postaci plastrów na
kanapki. By zapobiec ciemnieniu miąższu wystarczy skropić je sokiem z cytryny.
AD/mp/WP Kobieta