Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (policykliczne węglowodory aromatyczne; w skrócie WWA lub PAH)
Są bardzo niebezpieczne, ponieważ wywołują zmiany nowotworowe w różnych tkankach. Powstają podczas niecałkowitego spalania wszystkich węglowodorów z wyjątkiem metanu. Wydzielają się także w trakcie spalania drewna iglastego, palenia papierosów, produkcji asfaltu, pracy pieców koksowniczych. Związki te dostają się do żywności z powietrza, gleby, wody, a także w wyniku procesu przetwarzania żywności.
WWA powstają w pożywieniu podczas przetwarzania termicznego - smażenia, pieczenia, wędzenia, prażenia, grillowania. Obecność WWA w produktach spożywczych może być wynikiem zanieczyszczenia środowiska, np. wysoką zawartość tych związków zauważono w hodowlach w pobliżu miast oraz w rybach poławianych ze skażonych wód. Zanieczyszczenie żywności przez WWA może być efektem upraw bądź hodowli zwierząt niedaleko ruchliwych dróg. Wiadomo, że im wyższa temperatura i dłuższy czas niekorzystnego procesu, tym większa zawartość policyklicznych pochodnych benzenu w produkcie.