Najbardziej rakotwórcze związki w żywności
Co wyeliminować z diety?
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że każdego roku na raka umiera 7,5 mln ludzi. - Natomiast za około 30 proc. wszystkich nowotworów na świecie są odpowiedzialne czynniki dietetyczne. Dieta, po paleniu, jest drugim czynnikiem rakotwórczym i przyczyną chorób nowotworowych u około 20 mln ludzi. Szacuje się, że w krajach rozwijających się w ciągu 20 lat wzrośnie zachorowalność na raka o 10 mln ludzi - alarmuje mgr inż. Dominik Konecki, dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED.
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że każdego roku na raka umiera 7,5 mln ludzi. - Natomiast za około 30 proc. wszystkich nowotworów na świecie są odpowiedzialne czynniki dietetyczne. Dieta, po paleniu, jest drugim czynnikiem rakotwórczym i przyczyną chorób nowotworowych u około 20 mln ludzi. Szacuje się, że w krajach rozwijających się w ciągu 20 lat wzrośnie zachorowalność na raka o 10 mln ludzi - alarmuje mgr inż. Dominik Konecki, dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED.
Czynniki żywieniowe mające działanie kancerogenne (rakotwórcze) są szczególnie niebezpieczne dla osób o znacznie obniżonej odporności lub uwarunkowaniach genetycznych. Niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie tych związków z jadłospisu, ale odpowiedni sposób przygotowania żywności oraz dbałość o właściwe warunki przechowywania pozwolą zminimalizować ich zawartości w diecie, a tym samym znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Od czego więc powinniśmy trzymać się z daleka?