Chili
Pikantna przyprawa ma wielu wielbicieli, którzy dodają ją do mięs, sałatek czy pizzy. Jej charakterystyczny ostry smak to zasługa kapsaicyny. Alkaloid gromadzi się głównie w nasionach i wykazuje właściwości rozgrzewające, antynowotworowe i pobudzające układ krążenia. Jednocześnie należy pamiętać, że konsekwencją nadużywania ostrych papryczek mogą stać się: zapalenie błony śluzowej żołądka czy nerek, zaburzenia układu trawienia, a nawet rak żołądka. Kapsaicyna niekorzystnie wpływa na naszą cerę i przyczynia się do powstawania wyprysków. Osoby z trądzikiem po zjedzeniu pikantnych potraw mogą spodziewać się nasilenia stanów zapalnych i produkcji sebum.
Chili nie jest zalecana także kobietom karmiącym dziecko piersią. Składniki przyprawy trafiają do mleka matki i działają drażniąco na przewód pokarmowy niemowlęcia, wywołując np. ostre kolki jelitowe.