Cynamon
Popularna przyprawa otrzymywana z ususzonej kory cynamonowca znalazła się ostatnio na cenzurowanym. Urzędnicy z Komisji Europejskiej rozważają bowiem wprowadzenie zakazu używania cynamonu w produkcji żywności. To efekt ostatnich badań naukowych, przeprowadzonych m.in. w USA i Arabii Saudyjskiej, które wykazały niebezpieczny wpływ na zdrowie ważnego składnika przyprawy - kumaryny, organicznego związku chemicznego odpowiadającego za charakterystyczny "sianowaty" aromat cynamonu. Okazało się, że zbyt duże dawki tej substancji mogą wywoływać marskość wątroby i uszkodzenie nerek. Dlatego m.in. Norweska Agencja Bezpieczeństwa Żywności już wydała zalecenie, by nie przekraczać bezpiecznej dziennej dawki kumaryny, która wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała.
Poszczególne rodzaje cynamonu różnią się stężeniem tego związku. Najwięcej znajduje się go niestety w najpowszechniejszej, chińskiej odmianie przyprawy - kasja. Najmniej zawiera cynamon pochodzący ze Sri Lanki. Jak go rozpoznać? Zwykle zwija się po obu stronach kory, tworząc "dwururkę", w przekroju przypominającą cygaro. Ma jasną, żółtobrązową barwę i delikatniejszy od chińskiego, słodkawo-korzenny smak.