Aromatyczne gazpacho
Hiszpańską odpowiedzą na doskonale znany u nas chłodnik, jest zimna zupa z awokado. Nie tylko wspaniale wygląda, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.
Składniki: 1 awokado, pomidory (2 świeże lub pół puszki), pół czerwonej papryki, 1 duży ogórek, pół cebuli, 250 ml soku pomidorowego, natka pietruszki, mięta (ew. bazylia), pieprz.
Przygotowanie: obieramy ogórka i pomidory (jeśli wybraliśmy świeże), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kroimy w kostkę awokado i cebulę. Warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy. Kilka kostek awokado zostawiamy, by wrzucić je do zupy w całości. Dodajemy pietruszkę i miętę, powoli dolewamy sok pomidorowy i znów miksujemy. Zupę chłodzimy. Przed podaniem do każdego talerza wrzucamy kilka kostek awokado i skrapiamy je cytryną - nie ściemnieją i będą miały wyraźniejszy smak. Ozdabiamy listkiem mięty. Jeśli ktoś nie lubi mięty, może zastąpić ją w przepisie bazylią.