Gęś na polskich stołach
Mięso z gęsi warto jeść nie tylko z okazji Święta Niepodległości. Specjaliści ds. żywienia człowieka przekonują, że gęsina jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dlaczego więc jej nie jemy?
- Sytuacja jest dość paradoksalna - odpowiada Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię barbaradobrowska.pl. - Polska jest największym w Europie producentem gęsiny. Z drugiej strony, chyba żaden naród nie je jej aż tak mało. Statystyczny Polak zjada zaledwie 17 gramów tego mięsa rocznie, czyli nic. Właściwie całe mięso idzie na eksport, głównie do Niemiec. Kupić gęś w Polsce jest naprawdę trudno.
Niedostępność gęsiny w polskich sklepach, wynika z kilku przyczyn. Z całą pewnością zniechęca dość wysoka cena tego mięsa. Nasza historia najnowsza - II wojna światowa, a potem trwający blisko pół wieku okres socjalizmu - także miała swój wpływ na nasze kulinarne zwyczajne. Skazani na jedzenie tego co się uda zdobyć, zapomnieliśmy o naszych tradycyjnych daniach.