Przepis na gęś
Jak więc podać tradycyjną gęś 11 listopada? Można skorzystać z przepisu Marzeny Kasprzyckiej, z książki Kuchnia Polska Tradycyjna.
Składniki: mała gęś - ok. 3 kg, 1,5 kg jabłek, 2 łyżeczki majeranku, 0,5 łyżeczki tymianku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka szałwii, sól, pieprz, 1 kieliszek wódki.
Przygotowanie: gęś należy oczyścić, umyć i osuszyć. Posiekany czosnek rozetrzeć z solą i przyprawami. Mieszanką natrzeć gęś - od wewnątrz i od zewnątrz i zostawić na godzinę. Następnie należy nafaszerować gęś pokrojonymi w ćwiartki, obranymi jabłkami. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika, podlać kilkoma łyżkami wody i poczekać aż się zrumieni. Podlać kieliszkiem wódki, zmniejszyć temperaturę i piec do miękkości, ok. 2,5 - 3 godziny.
AD/mp/WP Kuchnia