Pierożki chińskie
Niewiele potraw gotowanych na parze jest tak smacznych i aromatycznych jak słynne chińskie pierożki. Zawdzięczają one swój smak odpowiednio przygotowanemu farszowi. My proponujemy nadzienie z krewetek. Najpierw jednak musimy przygotować ciasto. Do miski przesiewamy szklankę mąki, dodajemy trochę soli, wodę i wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny. Robimy farsz. Krewetki obieramy, siekamy bardzo drobno. Dodajemy posiekany czosnek, imbir, dymkę, sól pieprz i kilka kropli oleju sezamowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty, nakładamy na każdy łyżeczkę farszu i zaklejamy pierożki. Gotujemy je na parze maksymalnie 10 minut. Podajemy z sosem sojowym.