Krewetki - co warto o nich wiedzieć?
Lekkostrawne i pełne cenne wartości odżywczych. Najlepsze są te o szarym odcieniu i bardzo łatwo je przygotować. Doskonale smakują grillowane, w towarzystwie sałatki owocowej oraz gotowane w zupie.
Jak rozpoznać dobre krewetki?
Co w nich siedzi?
Krewetki, dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz zdrowotnym właściwościom, znalazły swoje miejsce na stołach smakoszy na całym świecie. Te skorupiaki są źródłem idealnie przyswajanego białka tak ważnego w zdrowej, zbilansowanej diecie. Te owoce morza mają niewiele tłuszczu, zawierają zaledwie 98 kalorii w 100 g, a dodatkowo bogate są w witaminy B12, B3 i cynk.
Rozróżniamy wiele odmian tych smakowitych skorupiaków. Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 ich rodzajów. Ich rozmiar, a co za tym idzie cenę określa się liczbą krewetek mieszczących się w funcie (ok. 450 g). Stąd też oznaczenia np. 16/21 czy 31/40 (minimalna i maksymalna ilość krewetek na funt). Największym jadalnym przysmakiem jest krewetka królewska (olbrzymia). Cenione są też krewetki tygrysie. Z kolei do najpopularniejszych należą z kolei małe krewetki - północne oraz głębokowodne.
Dla wielu osób ma zasadnicze znaczenie, dania z ich udziałem są proste w przygotowaniu. Oto kilka inspirujących propozycji podania krewetek.
Zupa z owocami morza po tajsku
Składniki: 100 g białej ryby, 100 g świeżego łososia, 12 krewetek, 100 g grzybów shitake, 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, odrobina sosu sojowego, połowa posiekanej papryki chili, 3 ząbki czosnku, limonka, pęczek świeżej kolendry, łyżeczka brązowego cukru.
Przygotowanie: obierz i posiekaj czosnek. Dodaj go do bulionu. Następnie wrzuć do zupy pokrojone w paski grzyby, imbir i chili. Wszystko gotuj 5 minut. Ryby pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj je oraz krewetki do bulionu i gotuj następne 2 minuty. Do bulionu wsyp cukier, wlej mleko kokosowe i sos sojowy. Z limonki wyciśnij sok, kolendrę posiekaj. Oba składniki dodaj do zupy. Gotuj ją jeszcze przez chwilę i serwuj. Tajską zupę możesz podawać z makaronem ryżowym. Smak potrawy wzbogaci trawa cytrynowa.
Grillowane krewetki i zielony kuskus
Składniki: 3-4 łyżki oleju, chilli, czosnek, świeży imbir, 1/2 limonki, krewetki, 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone pomidory w zalewie.
*Przygotowanie: *oczyszczone krewetki wrzucamy do miski, całość polewamy olejem z chilli i czosnkiem, ścieramy świeży imbir oraz wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a następnie grillujemy kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Kuskus przygotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zalewamy go wodą lub bulionem warzywnym. W naczyniu blendera umieszczamy pęczek natki pietruszki, koperek, garść rukoli i wyciśnięty sok z cytryny - całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy kuskus należy rozdrobnić widelcem, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy do niego otrzymaną zieloną pastę. Całość musimy dobrze wymieszać, dodajemy przygotowaną pastę. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory, dorzucamy do miski z kuskusem. Na koniec dodajemy podprażone orzeszki piniowe.
Bukiet sałat z owocami i krewetkami
Składniki: 150 g mieszanki sałat, 10 krewetek 16/20, białe wino wytrawne do skropienia krewetek, 150 g filetów z pomarańczy i grejpfrutów, obrane cząstki kiwi, 6 truskawek bez szypułek, 30 ml oliwy z oliwek, 20 ml octu z białego wina, musztarda delikatesowa, sól i pieprz do smaku, listki melisy posiekane 1 łyżka + listki do dekoracji, masło.
*Przygotowanie: *oliwę, ocet i musztardę dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Obrane krewetki skropić winem i podsmażyć na maśle. Mieszankę sałat wymieszać z winegretem i ułożyć na talerzu. Dodać owoce, krewetki i zioła. Podawać na ciepło lub zimno.
Springrolsy z krewetkami
Składniki: 2 czerwone papryki, 1 ogórek zielony, 16 listków rukoli, 16 listków szpinaku "baby", mały pęczek szczypiorku, 16 krewetek, 16 sztuk papieru ryżowego w małych arkuszach. Sos: 6 łyżek sosu chili, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka startej skórki z limonki.
*Przygotowanie: *wymieszać składniki sosu. Odstawić. Papier ryżowy zwilżyć, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki ugotować na parze. Mrożone, rozmrozić i przelać gorącą wodą. Paprykę, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki umyć i pokroić w słupki. Szpinak, rukolę i szczypiorek umyć i osuszyć. Szczypiorek pokroić. Układać porcję warzyw i krewetkę w połowie każdego arkusza papieru, założyć drugą połową i zwijać zgrabne zawiniątka. Podawać z sosem.
Delikatny krem z ciecierzycy z krewetkami
*Składniki: *2 puszki cieciorki, 8 krewetek tygrysich, 50 ml przecieru pomidorowego, 1 szklanka bulionu, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rozmaryn.
*Przygotowanie: *ciecierzycę zmiksować z bulionem. W rondlu na oliwie podsmażyć czosnek z rozmarynem. Dodać krem z ciecierzycy, doprowadzić do wrzenia i dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku smaku solą i pieprzem. Oczyść krewetki i gotować je w osolonej wodzie. Umieść gorący krem w miseczkach i dodać po 2 krewetki do każdej. Przyprawić odrobiną oliwy z oliwek i pieprzem.
mp/WP Kuchnia