Tradycyjne recepture i właściwości lodów
Lody wytwarzane zgodnie z tradycją i według podstawowej receptury, czyli z prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru, to produkt o sporych właściwościach odżywczych. Stanowią skarbnicę białka, witamin A, B, C, D i E oraz cennych mikroelementów, zwłaszcza wapnia (szklanka lodów zapewnia blisko połowę dziennego zapotrzebowania na ten niezbędny budulec kości i zębów) i fosforu, uczestniczącego w przewodzeniu bodźców nerwowych, regulującego pracę serca oraz pomagającego utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Lody, głównie ze względu na sporą zawartość cukru, wzmagają wydzielanie w mózgu serotoniny - neuroprzekaźnika wywołującego uczucie odprężenia i spokoju, działającego relaksująco i nasennie. W ostatnich latach pojawiły się badania wykazujące, że spożywanie mrożonych przysmaków może zapobiegać osteoporozie i powstawaniu kamieni nerkowych, regulować ciśnienie krwi, poprawiać odporność, a czasami chronić nawet przed rozwojem komórek nowotworowych.