Ulubione i nietypowe smaki
Statystycznie latem najchętniej wybieramy lody na patyku, zwłaszcza śmietankowe (po te sięga co trzeci Polak), czekoladowe i truskawkowe. Jednak nasze preferencje smakowe zaczynają się zmieniać, ponieważ producenci mrożonych smakołyków kuszą rozmaitymi nowościami, ale ich wybór może przyprawiać o zawrót głowy. Wszystko zależy również od upodobań mieszkańców danego regionu. Na przykład eleganckie rosyjskie restauracje serwują lody czosnkowe jako przystawkę przed głównym daniem. Z kolei Amerykanie oszaleli na punkcie lodów o smaku korzennym lub piwnym. W austriackich kawiarniach można natomiast spróbować lodów pomidorowych, herbacianych oraz jedwabnych. Eksperymentalne smaki można skosztować również w polskich lodziarniach np. lody o smaku pietruszki, ogórka czy koperku. Niestety, zawrót głowy i dolegliwości zdrowotne może wywołać również skład wielu lodowych przysmaków.