Na co zwracać uwagę kupując lody

Najlepiej smakują w upalny, letni dzień. Ich skład teoretycznie powinien być krótki, ponieważ potrzebują tylko mleka, śmietany, jajek oraz cukru, ewentualnie dodatku owoców lub czekolady. Niestety, etykiety lodów sprzedawanych w sklepach są znacznie bardziej rozbudowane, a niektóre składniki budzą szczególny niepokój. Podobnie jak sposób przechowywania mrożonych smakołyków.

Obraz

/ 9Wakacyjny, zimny przysmak

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej smakują w upalny, letni dzień. Lista składników powinna być krótka, ponieważ do przygotowania lodów wystarczy tylko mleko, śmietana, jajka oraz cukier, ewentualnie owoce i czekolada w ramach dodatków. Niestety, etykiety lodów sprzedawanych w sklepach są znacznie bardziej rozbudowane, a niektóre składniki budzą szczególny niepokój. Podobnie jak sposób przechowywania mrożonych smakołyków. Oto kilka cennych informacji dla wszystkich miłośników lodów.

/ 9Ze sklepu kontra domowe

/ 9Historia lodów

Obraz
© 123RF.COM

Trudno stwierdzić, kiedy człowiek po raz pierwszy docenił walory mrożonych słodyczy, ale nie ulega wątpliwości, że musiało być to bardzo dawno temu. Już 5 tysięcy lat przed naszą erą Chińczycy zajadali się deserami przyrządzonymi z owoców, miodu i... śniegu.

To właśnie z krainy za Wielkim Murem wenecki podróżnik Marco Polo przywiózł do Europy recepturę lodów. W następnych wiekach jego rodacy stali się prawdziwymi mistrzami w produkcji tych smakołyków.

Do Polski lody dotarły za panowania Augusta III Sasa, ale początkowo znane były tylko na dworach bogatej arystokracji. Przygotowywano je wówczas z cukru, jaj i soków owocowych.

Dziś mrożone przysmaki są dostępne dla każdego, a statystyczny obywatel naszego kraju zjada rocznie około 4 litry lodów, co jednak nie stanowi imponującego osiągnięcia - przeciętny Amerykanin pochłania niemal sześć razy więcej tego typu produktów.

/ 9Ulubione i nietypowe smaki

Obraz
© 123RF.COM

Statystycznie latem najchętniej wybieramy lody na patyku, zwłaszcza śmietankowe (po te sięga co trzeci Polak), czekoladowe i truskawkowe. Jednak nasze preferencje smakowe zaczynają się zmieniać, ponieważ producenci mrożonych smakołyków kuszą rozmaitymi nowościami, ale ich wybór może przyprawiać o zawrót głowy. Wszystko zależy również od upodobań mieszkańców danego regionu. Na przykład eleganckie rosyjskie restauracje serwują lody czosnkowe jako przystawkę przed głównym daniem. Z kolei Amerykanie oszaleli na punkcie lodów o smaku korzennym lub piwnym. W austriackich kawiarniach można natomiast spróbować lodów pomidorowych, herbacianych oraz jedwabnych. Eksperymentalne smaki można skosztować również w polskich lodziarniach np. lody o smaku pietruszki, ogórka czy koperku. Niestety, zawrót głowy i dolegliwości zdrowotne może wywołać również skład wielu lodowych przysmaków.

/ 9Tradycyjne recepture i właściwości lodów

Obraz
© 123RF.COM

Lody wytwarzane zgodnie z tradycją i według podstawowej receptury, czyli z prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru, to produkt o sporych właściwościach odżywczych. Stanowią skarbnicę białka, witamin A, B, C, D i E oraz cennych mikroelementów, zwłaszcza wapnia (szklanka lodów zapewnia blisko połowę dziennego zapotrzebowania na ten niezbędny budulec kości i zębów) i fosforu, uczestniczącego w przewodzeniu bodźców nerwowych, regulującego pracę serca oraz pomagającego utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Lody, głównie ze względu na sporą zawartość cukru, wzmagają wydzielanie w mózgu serotoniny - neuroprzekaźnika wywołującego uczucie odprężenia i spokoju, działającego relaksująco i nasennie. W ostatnich latach pojawiły się badania wykazujące, że spożywanie mrożonych przysmaków może zapobiegać osteoporozie i powstawaniu kamieni nerkowych, regulować ciśnienie krwi, poprawiać odporność, a czasami chronić nawet przed rozwojem komórek nowotworowych.

/ 9Woda i syrop

Obraz
© 123RF.COM

Jednak problem polega na tym, że coraz trudniej kupić lody o składzie złożonym ze wspomnianych już podstawowych produktów, a nawet one są zwykle zastępowane przez mniej wartościowe zamienniki. Takie jak odtłuszczone mleko w proszku, powstające w wyniku odparowania mleka krowiego. Surowiec jest oczywiście dokładnie przebadany, musi być świeży i mieć wysoką jakość biologiczną, ale warto pamiętać, że im bardziej przetworzony tym mniej odżywczy.

Na pierwszym miejscu listy składników znajdziemy bardzo często wodę, cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy - syntetyczny słodzik otrzymywany z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a później na syrop złożony z glukozy i fruktozy. Substancja nie ma żadnych wartości, natomiast może podwyższać poziom złego cholesterolu, powodować otyłość i zwiększać ryzyko cukrzycy.

/ 9Uwaga na barwniki

Obraz
© 123RF.COM

Przy wyborze lodów powinna obowiązywać zasada: im mniej składników, tym lepiej. Unikajmy przysmaków o smaku owocowym, na etykiecie których nie znajdziemy... owoców. To niestety bardzo powszechne zjawisko, ponieważ truskawki czy maliny są często zastępowane znacznie tańszymi sztucznymi aromatami i barwnikami.

- Lody waniliowe robi się nie z wanilii, tylko piperonalu - środka, którego używa się także do tępienia wszy. Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy - alarmował niedawno "Fakt". Dlatego nie wybierajmy lodów o intensywnych kolorach, sugerujących obecność syntetycznych wynalazków.

/ 9Tych lodów lepiej nie jeść

Obraz
© 123RF.COM

Na liście składników nie brakuje też stabilizatorów i emulgatorów, które zapewniają lodom kremową konsystencję. Jednym z najpopularniejszych jest karboksymetyloceluloza - nadmierne spożycie tej substancji może skutkować biegunką, wzdęciami i bólami brzucha.

Producenci mrożonych smakołyków "wzbogacają" je chętnie utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, zwiększającymi ryzyko otyłości i podnoszącymi stężenie "złego" cholesterolu, czego konsekwencją bywa miażdżyca, wylew czy zawał serca.

Podczas zakupów lodów należy zwrócić uwagę nie tylko na skład, ale sposób ich przechowywania w sklepie. Bardzo niebezpieczne dla zdrowia jest bowiem odmrażanie i powtórne zamrażanie przysmaków. Jak to rozpoznać? Na powierzchni znajdziemy kryształki lodu.

/ 9Domowe lepsze?

Obraz
© 123RF.COM

Być może najlepszym pomysłem jest przygotowanie lodów w domu. Ich kaloryczność ograniczymy używając zamiast mleka jogurtu naturalnego. Zawarty w nim cukier mleczny jest częściowo lub całkowicie rozłożony przez dobroczynnie działające na układ pokarmowy bakterie, co czyni ten produkt łatwiej przyswajalnym niż mleko i dzięki temu dobrze tolerują go osoby z niedoborem laktozy. Jogurt naturalny ma też bardzo dużo wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B9 i B12) oraz jest bogatym źródłem jodu.

W domowych lodach możemy też wykorzystać świeże owoce, co nie tylko poprawi smak, ale nada przysmakowi dodatkowych walorów odżywczych.

Jeśli chcemy uzyskać kremową konsystencję, należy co pół godziny wyjąć masę z zamrażarki i dokładanie wymieszać. Dużym ułatwieniem jest jednak specjalna maszyna do produkcji lodów.

RAF/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja