Historia lodów
Trudno stwierdzić, kiedy człowiek po raz pierwszy docenił walory mrożonych słodyczy, ale nie ulega wątpliwości, że musiało być to bardzo dawno temu. Już 5 tysięcy lat przed naszą erą Chińczycy zajadali się deserami przyrządzonymi z owoców, miodu i... śniegu.
To właśnie z krainy za Wielkim Murem wenecki podróżnik Marco Polo przywiózł do Europy recepturę lodów. W następnych wiekach jego rodacy stali się prawdziwymi mistrzami w produkcji tych smakołyków.
Do Polski lody dotarły za panowania Augusta III Sasa, ale początkowo znane były tylko na dworach bogatej arystokracji. Przygotowywano je wówczas z cukru, jaj i soków owocowych.
Dziś mrożone przysmaki są dostępne dla każdego, a statystyczny obywatel naszego kraju zjada rocznie około 4 litry lodów, co jednak nie stanowi imponującego osiągnięcia - przeciętny Amerykanin pochłania niemal sześć razy więcej tego typu produktów.