Ciastka francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 200 g szpinaku, 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy, 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku, 125 g mozzarelli, ok. 100 g szynki, 1 duży pomidor, musztarda, pieprz świeżo mielony,sól do smaku.
Przygotowanie: w garnuszku rozgrzać masło/oliwę i podsmażyć umyty szpinak. Po chwili doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry, podobnie jak mozzarellę i szynkę. Ciasto rozwinąć i wykrawać z niego krążki o średnicy ok. 10 cm (np. za pomocą szklanki). Na każdym ułożyć szynkę, dodać musztardę, a następnie mozzarellę, pomidora, szpinak i doprawić pieprzem. Brzegi krążków posmarować wodą i przykryć drugim krążkiem ciasta. Delikatnie ścisnąć oba brzegi i zawinąć do góry i do wewnątrz. Piec najpierw w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, a potem 10 minut w temperaturze 200 stopni na złocisty kolor.