Jak użyć jej w kuchni?
Mozzarella doskonale smakuje podana na zimno, jak i po obróbce termicznej. Jej delikatny smak nie zdominuje potrawy, a będzie współgrał z innymi produktami. Dodana do kanapki, miksu sałat czy szaszłyków z pomidorkami i bazylią może stanowić lekki i zdrowy posiłek. Z kolei jako składnik pizzy czy grzanek to sycąca propozycja na ciepło. W przeciwieństwie do innych serów nie rozpłynie się za bardzo podczas pieczenia, ale stworzy miękką, ciągnącą się polewę. Wbrew pozorom nie musi być serwowana jedynie w pikantnych czy wytrawnych połączeniach - w sezonie na świeże owoce warto podać ją w towarzystwie np. truskawek.
Kupując mozzarellę zawsze należy sprawdzić termin przydatności do spożycia. Należy wystrzegać się też napuchniętych opakowań, które mogą sugerować złe przechowywanie, a ser wewnątrz może być kwaśny i gumowaty. Otwierając mozzarellę warto zachować serwatkę, aby przechowywać w niej niezjedzony ser. Jeśli jednak to o tym zapomnimy, możemy użyć również mleka.