Dlaczego warto jeść mozzarellę?
Mozzarella to przede wszystkim skarbnica wapnia. W jej składzie znajdziemy aż pięć razy więcej tego pierwiastka niż w chudym twarogu. Odpowiedni jego poziom w organizmie wzmacnia kości, chroniąc je przed urazami, a także zapewnia mocne i zdrowe zęby. Walorem mozzarelli jest także korzystny stosunek wapnia do fosforu.
To również smaczne źródło witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego. 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Choć wydaje się lekka i delikatna, zawiera 18-45 % tłuszczu, a w stugramowej porcji znajduje się 250 kcal. I choć ser mozzarella jest głównie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie cieszą się dobrą renomą wśród dietetyków i osób na diecie, to warto wiedzieć, że część z nich stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe, które wykazujące korzystny wpływ na nasz organizm. Ważny w jej składzie jest także kwas linolowego, czyli popularny składnik preparatów odchudzających.