Sałatka z mniszka
Młode listki mniszka najlepiej jeść na surowo, wykorzystując je tak samo jak sałaty jak rukoli czy roszponki. Liście muszą być soczyście zielone i bardzo dokładnie umyte. Jeśli chcemy, by potrawa była bardziej delikatna, możemy wyciąć główny nerw, w którym znajduje się najwięcej goryczy. Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy: sporą miskę liści mniszka, kilka kromek chleba tostowego, kilka plasterków wędzonego boczku, kilka pomidorów koktajlowych, cytrynę, oliwę z oliwek, trochę musztardy, miód, sól i pieprz. Liście myjemy dokładnie i odsączamy. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie bardzo szybko, boczek smażymy aż będzie chrupiący i kroimy na paski, pomidory kroimy na połówki. Wszystkie gotowe składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem winegret zrobionym z oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu i przypraw.