Z łąki na talerz
Mniszek lekarski, czyli popularny mlecz jest rzadko wykorzystywany w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest to bardzo cenna roślina. We Francji czy Włoszech jest ona stałym elementem diety, bo młode listki smakują bardzo podobnie do sałaty, a ich lekka goryczka nadaje sałatkom czy innym daniom z mniszka oryginalny smak.
Wiosną i latem żółte kwiaty tego popularnego chwastu pokrywają łąki, brzegi lasów czy nieużytki. Zbieramy zarówno kwiaty mlecza, jak i młode listki, które można ich używać na różne sposoby. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka z mniszka
Młode listki mniszka najlepiej jeść na surowo, wykorzystując je tak samo jak sałaty jak rukoli czy roszponki. Liście muszą być soczyście zielone i bardzo dokładnie umyte. Jeśli chcemy, by potrawa była bardziej delikatna, możemy wyciąć główny nerw, w którym znajduje się najwięcej goryczy. Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy: sporą miskę liści mniszka, kilka kromek chleba tostowego, kilka plasterków wędzonego boczku, kilka pomidorów koktajlowych, cytrynę, oliwę z oliwek, trochę musztardy, miód, sól i pieprz. Liście myjemy dokładnie i odsączamy. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie bardzo szybko, boczek smażymy aż będzie chrupiący i kroimy na paski, pomidory kroimy na połówki. Wszystkie gotowe składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem winegret zrobionym z oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu i przypraw.
Zupa z mniszka
Jak każde warzywo liściaste, mniszek idealnie nadaj się na zupę. Jest ona nie tylko smaczna, ale także zdrowa, bo obniża poziom cukru we krwi. Składniki: trzy szklanki liści mniszka, mała cukinia, cebula ze szczypiorkiem, pęczek koperku, bulion warzywny, sól i pieprz. Cukinię kroimy w kostkę, cebulę bardzo drobno siekamy. Zalewamy cukinię, cebulę i liście mniszka małą ilością bulionu i gotujemy 20 minut. Miksujemy, przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.
Koktajl z mniszka
Pełen witamin i żelaza koktajl z mniszka jest znakomitym składnikiem diety oczyszczającej. Do jego przygotowania będą nam potrzebne: szklanka młodziutkich listków, pół jabłka ze skórką, pół dojrzałego awokado, łyżeczka miodu, woda i kilka łyżek soku z cytryny. Wszystkie składniki kroimy dość drobno, wrzucamy do blendera, dodajemy miód i sok z cytryny. Miksujemy, w miarę potrzeby dolewając wody. Schładzamy i podajemy na zimno.
Wino z kwiatów mniszka
Kwiaty mniszka lekarskiego to doskonały składnik różnych napojów. Zanim ich użyjemy, musimy jednak bardzo dokładnie je oczyścić, pozbywając się małych owadów. Najlepiej położyć kwiaty płatkami do dołu na płachcie papieru, a owady wyjdą same. Domowe wino z kwiatów mlecza ma specyficzny smak, a jego przygotowanie nie jest trudne. Potrzebne nam będą: trzy litry kwiatów mniszka, trzy litry wody, półtora kilograma cukru, paczka drożdży winiarskich, sok z trzech cytryn i pół szklanki rodzynek. Kwiaty wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy rodzynki. Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzamy kwiaty i wlewamy płyn do gąsiora. Dodajemy wystudzony syrop zrobiony z litra wody i cukru, sok z cytryn i rozpuszczone w małej ilości wody drożdże. Odstawiamy w cieple miejsce. Po dwóch miesiącach można wino przelewać do butelek.