Mniszek lekarski. Sezon na zdrowe listki wciąż trwa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Z łąki na talerz

Obraz
© 123RF

Mniszek lekarski, czyli popularny mlecz jest rzadko wykorzystywany w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest to bardzo cenna roślina. We Francji czy Włoszech jest ona stałym elementem diety, bo młode listki smakują bardzo podobnie do sałaty, a ich lekka goryczka nadaje sałatkom czy innym daniom z mniszka oryginalny smak.

Wiosną i latem żółte kwiaty tego popularnego chwastu pokrywają łąki, brzegi lasów czy nieużytki. Zbieramy zarówno kwiaty mlecza, jak i młode listki, które można ich używać na różne sposoby. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Sałatka z mniszka

Obraz
© 123RF

Młode listki mniszka najlepiej jeść na surowo, wykorzystując je tak samo jak sałaty jak rukoli czy roszponki. Liście muszą być soczyście zielone i bardzo dokładnie umyte. Jeśli chcemy, by potrawa była bardziej delikatna, możemy wyciąć główny nerw, w którym znajduje się najwięcej goryczy. Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy: sporą miskę liści mniszka, kilka kromek chleba tostowego, kilka plasterków wędzonego boczku, kilka pomidorów koktajlowych, cytrynę, oliwę z oliwek, trochę musztardy, miód, sól i pieprz. Liście myjemy dokładnie i odsączamy. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie bardzo szybko, boczek smażymy aż będzie chrupiący i kroimy na paski, pomidory kroimy na połówki. Wszystkie gotowe składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem winegret zrobionym z oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu i przypraw.

/ 5Zupa z mniszka

Obraz
© Shutterstock.com

Jak każde warzywo liściaste, mniszek idealnie nadaj się na zupę. Jest ona nie tylko smaczna, ale także zdrowa, bo obniża poziom cukru we krwi. Składniki: trzy szklanki liści mniszka, mała cukinia, cebula ze szczypiorkiem, pęczek koperku, bulion warzywny, sól i pieprz. Cukinię kroimy w kostkę, cebulę bardzo drobno siekamy. Zalewamy cukinię, cebulę i liście mniszka małą ilością bulionu i gotujemy 20 minut. Miksujemy, przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.

/ 5Koktajl z mniszka

Obraz
© 123RF

Pełen witamin i żelaza koktajl z mniszka jest znakomitym składnikiem diety oczyszczającej. Do jego przygotowania będą nam potrzebne: szklanka młodziutkich listków, pół jabłka ze skórką, pół dojrzałego awokado, łyżeczka miodu, woda i kilka łyżek soku z cytryny. Wszystkie składniki kroimy dość drobno, wrzucamy do blendera, dodajemy miód i sok z cytryny. Miksujemy, w miarę potrzeby dolewając wody. Schładzamy i podajemy na zimno.

/ 5Wino z kwiatów mniszka

Obraz
© Fotolia

Kwiaty mniszka lekarskiego to doskonały składnik różnych napojów. Zanim ich użyjemy, musimy jednak bardzo dokładnie je oczyścić, pozbywając się małych owadów. Najlepiej położyć kwiaty płatkami do dołu na płachcie papieru, a owady wyjdą same. Domowe wino z kwiatów mlecza ma specyficzny smak, a jego przygotowanie nie jest trudne. Potrzebne nam będą: trzy litry kwiatów mniszka, trzy litry wody, półtora kilograma cukru, paczka drożdży winiarskich, sok z trzech cytryn i pół szklanki rodzynek. Kwiaty wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy rodzynki. Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzamy kwiaty i wlewamy płyn do gąsiora. Dodajemy wystudzony syrop zrobiony z litra wody i cukru, sok z cytryn i rozpuszczone w małej ilości wody drożdże. Odstawiamy w cieple miejsce. Po dwóch miesiącach można wino przelewać do butelek.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia