Ziemniaki po cabańsku
Składniki: 3 kg ziemniaków, 5 większych cebul, 450 g marchewki, 3 kiełbasy, plastry boczku do wyłożenia dna garnka, 1/3 paczki smalcu, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i, tak jak kiełbasę, kroimy w plastry. Pietruszkę płuczemy i siekamy. W garnku z grubym dnem układamy warstwami składniki w następującej kolejności: plastry boczku na dno garnka, ćwiartki ziemniaków, marchewka, sól i pieprz, cebula, kiełbasa, natka pietruszki. Na koniec układamy (koniecznie) ćwiartki ziemniaków oraz pokrojony na kawałki smalec. Garnek przykrywamy liściem kapusty lub papierem pergaminowym i pokrywką. Brzegi papieru lub kapusty powinny znajdować się wewnątrz garnka - inaczej woda wyparuje i ziemniaki się przypalą. Garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu na ok. 50-60 minut. Po 50 minutach sprawdzamy za pomocą widelca, czy ziemniaki są miękkie. Czas przygotowania dania zależy od rodzaju ziemniaków.
Więcej przepisów autora na www.tanio-szybko-smacznie.pl