Ziemniaki faszerowane
Składniki: 4 duże ziemniaki, 1 łyżka masła, 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek, 1/2 średniej cebuli. Sos: 3 łyżki masła, 1/4 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki startego sera cheddar, 1/4 łyżeczka papryki mielonej, sól, pieprz do smaku. Nadzienie: 1 łyżka masła, 100 g szpinaku, 1/2 szklanki mleka.
*Przygotowanie: *ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy na małej patelni masło, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Trzymając rondelek na małym ogniu powoli wlewamy mleko cały czas mieszając drewnianą łyżką. aż sos się zagęści. Dodajemy starty ser i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 1 minutę, aż się rozpuści. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie odcinamy wierzch każdego z nich. Za pomocą łyżki wyjmujemy część miąższu z ziemniaków tak, aby skórka tworzyła miseczkę. Miąższu nie wyrzucamy tylko rozgniatamy go widelcem na puree. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę podsmażamy i dodajemy puree ziemniaczane. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Do każdego wydrążonego ziemniaka wkładamy łyżkę pieczarek z cebulą, ok. 2 łyżki sosu serowego i
ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej. Posypujemy ziemniaki odrobiną startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Ser powinien się roztopić. Ziemniaki podajemy gorące na sałatce z rukoli lub z inną sałatką z mieszanych warzyw.
Więcej przepisów autora na www.tanio-szybko-smacznie.pl
x-news.pl/mp/WP Kuchnia