Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą
Składniki: 650 g młodych ziemniaków, 1 szklanka suszonej ciecierzycy (namoczyć na noc), 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 cebula, pokrojona w piórka, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki natki pietruszki. 2/3 łyżeczki kuminu, 2/3 łyżeczki mielonego chili, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki oleju rzepakowego, papryka ostra, sól, pieprz.
Przygotowanie: ciecierzycę przepłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól. Ziemniaki dobrze umyć, przekroić na pół. Razem z ciecierzycą umieścić je w misce, dodać cebulę, przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać natką pietruszki, dodać rozdrobniony czosnek i zamknąć przykrywką. Umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby ciecierzyca i ziemniaki ładnie się zarumieniły.