Zupa z młodej kapusty z łososiem i jajkiem
Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 3 średnie marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 mały seler, kawałek pora, 4 średnie ziemniaki, 500 g łososia, świeży koperek lub pietruszka, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczypta mielonego kminku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki, seler i pietruszkę obrać. Wraz z selerem, porem, zielem, liśćmi umieścić w większym garnku i zalać wodą (ok. 2 litry). Gotować koło 30 minut. Wyjąć warzywa i pokroić w kostkę. Do wywaru warzywnego dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości, jeśli będzie za gęsta dolać wody. Dodać wcześniej wyjęte warzywa oraz pokrojonego w kostkę łososia obranego ze skóry. Gotować 5 minut. Dodać drobno posiekany koper lub pietruszkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Można podawać dodatkowo z jajkiem na twardo.