Rzodkiewka - smaczne bulwy i zdrowe liście
Najlepiej smakują pełną wiosną, wyhodowane we własnym ogródku. Intensywnie różowe bulwy chętnie dodajemy do sałatek i na kanapki. Z braku wiedzy lub przyzwyczajenia zazwyczaj wyrzucamy jednak liście. To błąd, ponieważ w nich również znajdziemy sporo cennych dla zdrowia składników, a ponadto mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dania pod kątem smaku i tekstury. Oto kilka podpowiedzi, jak wykorzystać w kuchni całe to warzywo i dlaczego warto włączyć je do diety zwłaszcza w sezonie.
Królowa nowalijek
Najlepiej smakują pełną wiosną, wyhodowane we własnym ogródku. Intensywnie różowe bulwy chętnie dodajemy do sałatek i na kanapki. Z braku wiedzy lub przyzwyczajenia zazwyczaj wyrzucamy jednak liście. To błąd, ponieważ w nich również znajdziemy sporo cennych dla zdrowia składników, a ponadto mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dania pod kątem smaku oraz tekstury. Oto kilka podpowiedzi, jak wykorzystać w kuchni całe to warzywo i dlaczego warto włączyć je do diety zwłaszcza w sezonie.
Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?
Lekko ostrawa w smaku, chrupiąca i niskokaloryczna rzodkiewka to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia procesy trawienia i wypełnia żołądek. Ponadto składnik ten reguluje przyswajanie cholesterolu z posiłków. Osoby z nadciśnieniem oraz zbyt wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść 3-4 rzodkiewki dziennie, co zapewni naturalne leczenie. Warzywo to polecane jest również w kuracjach oczyszczających - starte na drobnej tarce bulwy poprawią funkcjonowanie wątroby i pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu organizm szybciej wydala toksyny.
Koktajle na bazie rzodkiewek to napoje polecane osobom, które borykają się z obrzękami. Produkt ten ma właściwości moczopędne, wspomaga funkcjonowanie nerek i zapobiega tworzeniu się kamieni. W jego składzie znajdziemy też sporą dawkę witamin (zwłaszcza C, B1, B2 i beta-karotenu), a także składników mineralnych, które wzmacniają organizm i podnoszą odporność.
Cenne liście
Zielona część rzodkiewki, zazwyczaj wyrzucana, ma silne działanie przeciwnowotworowe, działają odtruwająco i oczyszczająco. Podobnie jak bulwa poprawiają trawienie i podkręcają przemianę materii, a także zawierają sporo witaminy C (mają jej więcej niż np. cytryna). Są także doskonałą konkurencją dla szpinaku, zawierają bowiem pokaźne dawki żelaza.
Liście mają specyficzny ostry smak, który doda charakteru surówkom czy sosom. Smakują zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej. Młode liście można również dodawać do zup, kiszonek, pesto i warzywnych smoothie. Wybierając je warto kupić produkt u zaufanego sprzedawcy albo sięgnąć po liście prosto z ogródka, aby mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji.
Koktajl z rzodkiewek
Składniki: 1 pęczek rzodkiewek, 500 ml mleka roślinnego, 3 duże łyżki jogurtu, sól, pieprz biały oraz szczyptę papryki w proszku do smaku, sok z jednej limonki, kiełki do dekoracji.
Przygotowanie: rzodkiewki umyć, obrać i pokroić na cząstki. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki - mleko, jogurt, sok z limonki i przyprawy. Ponownie wymieszać. Udekorować kiełkami.
Burger z soczewicy z rzodkiewkami
Składniki: 2 bułki z czarnuszką lub sezamem, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 mała marchewka, 1 mała szalotka, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy, liście rzodkiewki, 3-4 rzodkiewki, kiełki, sos jogurtowy.
Przygotowanie: szalotkę posiekać i zarumienić na odrobinie oliwy. Marchewkę zetrzeć, a następnie zblendować wraz z soczewicą. Doprawić do smaku, dodać szalotkę i wymieszać. Uformować kotlety i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach C. Rzodkiewki zetrzeć na tarce, liście umyć i posiekać. Składniki burgera ułożyć pomiędzy bułkami, spiąć patyczkiem do szaszłyków.
Rzodkiewki smażone z koperkiem
Składniki: 3 pęczki rzodkiewek, oliwa z oliwek, 3 łyżki posiekanego koperku, sól morska do smaku, pieprz ziołowy do smaku.
Przygotowanie: rzodkiewki umyć i obrać, a następnie podsmażyć na oliwie przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać koperkiem.
Zupa z groszku z rzodkiewką
Składniki: 2 łyżki masła klarowanego, 2 pęczki zielonej cebulki, 800 g zielonego groszku, 1/2 l bulionu warzywnego, 50 g gęstego jogurtu greckiego, 1 pęczek rzodkiewki, skórka otarta z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: posiekany szczypiorek wraz z umytymi, posiekanymi liśćmi rzodkiewki podsmażyć na maśle w większym garnku. Dodać groszek i gorący bulion. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Zdjąć z ognia i zblendować na krem. Doprawić do smaku, ponownie wymieszać. Rozlać do miseczek, dodać kleks z jogurtu i pokrojone w drobną kosteczkę rzodkiewki.
Sałatka z rukolą, serem feta i rzodkiewką
Składniki: 2 garście rukoli, 1 pęczek rzodkiewki, sól morska do smaku, pieprz ziołowy do smaku, oliwa z oliwek, 30 g sera feta.
Przygotowanie: liście rzodkiewki oraz rukolę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Bulwy rzodkiewek umyć i pokroić w plasterki. Składniki ułożyć na talerzu, dodać pokruszoną fetę. Całość skropić oliwą i doprawić do smaku.