Rzodkiewka - smaczne bulwy i zdrowe liście
Królowa nowalijek
Najlepiej smakują pełną wiosną, wyhodowane we własnym ogródku. Intensywnie różowe bulwy chętnie dodajemy do sałatek i na kanapki. Z braku wiedzy lub przyzwyczajenia zazwyczaj wyrzucamy jednak liście. To błąd, ponieważ w nich również znajdziemy sporo cennych dla zdrowia składników, a ponadto mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dania pod kątem smaku i tekstury. Oto kilka podpowiedzi, jak wykorzystać w kuchni całe to warzywo i dlaczego warto włączyć je do diety zwłaszcza w sezonie.
Najlepiej smakują pełną wiosną, wyhodowane we własnym ogródku. Intensywnie różowe bulwy chętnie dodajemy do sałatek i na kanapki. Z braku wiedzy lub przyzwyczajenia zazwyczaj wyrzucamy jednak liście. To błąd, ponieważ w nich również znajdziemy sporo cennych dla zdrowia składników, a ponadto mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dania pod kątem smaku oraz tekstury. Oto kilka podpowiedzi, jak wykorzystać w kuchni całe to warzywo i dlaczego warto włączyć je do diety zwłaszcza w sezonie.