WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Rzodkiewka - smaczne bulwy i zdrowe liście

Najlepiej smakują pełną wiosną, wyhodowane we własnym ogródku. Intensywnie różowe bulwy chętnie dodajemy do sałatek i na kanapki. Z braku wiedzy lub przyzwyczajenia zazwyczaj wyrzucamy jednak liście. To błąd, ponieważ w nich również znajdziemy sporo cennych dla zdrowia składników, a ponadto mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dania pod kątem smaku i tekstury. Oto kilka podpowiedzi, jak wykorzystać w kuchni całe to warzywo i dlaczego warto włączyć je do diety zwłaszcza w sezonie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Królowa nowalijek

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepiej smakują pełną wiosną, wyhodowane we własnym ogródku. Intensywnie różowe bulwy chętnie dodajemy do sałatek i na kanapki. Z braku wiedzy lub przyzwyczajenia zazwyczaj wyrzucamy jednak liście. To błąd, ponieważ w nich również znajdziemy sporo cennych dla zdrowia składników, a ponadto mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dania pod kątem smaku oraz tekstury. Oto kilka podpowiedzi, jak wykorzystać w kuchni całe to warzywo i dlaczego warto włączyć je do diety zwłaszcza w sezonie.

/ 8Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Obraz
© 123RF.COM

Lekko ostrawa w smaku, chrupiąca i niskokaloryczna rzodkiewka to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia procesy trawienia i wypełnia żołądek. Ponadto składnik ten reguluje przyswajanie cholesterolu z posiłków. Osoby z nadciśnieniem oraz zbyt wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść 3-4 rzodkiewki dziennie, co zapewni naturalne leczenie. Warzywo to polecane jest również w kuracjach oczyszczających - starte na drobnej tarce bulwy poprawią funkcjonowanie wątroby i pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu organizm szybciej wydala toksyny.

Koktajle na bazie rzodkiewek to napoje polecane osobom, które borykają się z obrzękami. Produkt ten ma właściwości moczopędne, wspomaga funkcjonowanie nerek i zapobiega tworzeniu się kamieni. W jego składzie znajdziemy też sporą dawkę witamin (zwłaszcza C, B1, B2 i beta-karotenu), a także składników mineralnych, które wzmacniają organizm i podnoszą odporność.

/ 8Cenne liście

Obraz
© Shutterstock.com

Zielona część rzodkiewki, zazwyczaj wyrzucana, ma silne działanie przeciwnowotworowe, działają odtruwająco i oczyszczająco. Podobnie jak bulwa poprawiają trawienie i podkręcają przemianę materii, a także zawierają sporo witaminy C (mają jej więcej niż np. cytryna). Są także doskonałą konkurencją dla szpinaku, zawierają bowiem pokaźne dawki żelaza.

Liście mają specyficzny ostry smak, który doda charakteru surówkom czy sosom. Smakują zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej. Młode liście można również dodawać do zup, kiszonek, pesto i warzywnych smoothie. Wybierając je warto kupić produkt u zaufanego sprzedawcy albo sięgnąć po liście prosto z ogródka, aby mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji.

/ 8Koktajl z rzodkiewek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 pęczek rzodkiewek, 500 ml mleka roślinnego, 3 duże łyżki jogurtu, sól, pieprz biały oraz szczyptę papryki w proszku do smaku, sok z jednej limonki, kiełki do dekoracji.

Przygotowanie: rzodkiewki umyć, obrać i pokroić na cząstki. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki - mleko, jogurt, sok z limonki i przyprawy. Ponownie wymieszać. Udekorować kiełkami.

/ 8Burger z soczewicy z rzodkiewkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 bułki z czarnuszką lub sezamem, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 mała marchewka, 1 mała szalotka, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy, liście rzodkiewki, 3-4 rzodkiewki, kiełki, sos jogurtowy.

Przygotowanie: szalotkę posiekać i zarumienić na odrobinie oliwy. Marchewkę zetrzeć, a następnie zblendować wraz z soczewicą. Doprawić do smaku, dodać szalotkę i wymieszać. Uformować kotlety i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach C. Rzodkiewki zetrzeć na tarce, liście umyć i posiekać. Składniki burgera ułożyć pomiędzy bułkami, spiąć patyczkiem do szaszłyków.

/ 8Rzodkiewki smażone z koperkiem

Obraz

Składniki: 3 pęczki rzodkiewek, oliwa z oliwek, 3 łyżki posiekanego koperku, sól morska do smaku, pieprz ziołowy do smaku.

Przygotowanie: rzodkiewki umyć i obrać, a następnie podsmażyć na oliwie przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać koperkiem.

/ 8Zupa z groszku z rzodkiewką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 łyżki masła klarowanego, 2 pęczki zielonej cebulki, 800 g zielonego groszku, 1/2 l bulionu warzywnego, 50 g gęstego jogurtu greckiego, 1 pęczek rzodkiewki, skórka otarta z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: posiekany szczypiorek wraz z umytymi, posiekanymi liśćmi rzodkiewki podsmażyć na maśle w większym garnku. Dodać groszek i gorący bulion. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Zdjąć z ognia i zblendować na krem. Doprawić do smaku, ponownie wymieszać. Rozlać do miseczek, dodać kleks z jogurtu i pokrojone w drobną kosteczkę rzodkiewki.

/ 8Sałatka z rukolą, serem feta i rzodkiewką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 garście rukoli, 1 pęczek rzodkiewki, sól morska do smaku, pieprz ziołowy do smaku, oliwa z oliwek, 30 g sera feta.

Przygotowanie: liście rzodkiewki oraz rukolę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Bulwy rzodkiewek umyć i pokroić w plasterki. Składniki ułożyć na talerzu, dodać pokruszoną fetę. Całość skropić oliwą i doprawić do smaku.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości