Mleko z orzechów laskowych
Doceniane przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Ma kremową strukturę i intensywny zapach. Orzechy laskowe są bardzo odżywcze i korzystnie wpływają na proces trawienia. To doskonałe źródło witaminy E, nazywaną "witaminą młodości" - już 100 g tych orzechów pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Domowa wersja mleka z orzechów laskowych
Przygotować 1 szklanka orzechów laskowych i 3 szklanki wody. Orzechy zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie podgrzać lekko miksturę, dodać szklankę wody i miksować blenderem przez 2-3 minuty. Przecedzić przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć orzechową masę, a następnie odłożyć ją do naczynia, zalać kolejną szklanką wody i zmiksować. Powtórzyć czynność z przecedzaniem, a następnie zlać mleko do słoika lub butelki i dobrze zamknąć. Zachowa w ten sposób świeżość do trzech dni. Przed wypiciem poleca się wstrząsnąć butelką i zamieszać napój.