Mleko z nerkowców
Nerkowce są smaczne i zdrowe. Najnowsze badania dowodzą, że ich częste spożywanie chroni nas przed cukrzycą typu 2. Są one bogate w wartościowe białko, w składzie mają żelazo, magnez, miedź, witaminy z grupy B, witaminę E, PP. Znajdują się w nich duże ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożywanie korzystnie wpływa na serce i krążenie. Mleko z nerkowców jest smaczne, delikatne i słodkie. Będzie dobrą bazą do shake'a, koktajli, kaszek, kawy, deserów.
Domowe mleko sojowe zrobisz: szklankę orzechów nerkowca mocząc przez trzy, cztery godziny w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione wanilią albo syropem klonowym.