Mleko ryżowe
Mleko otrzymywane z ryżu nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Korzystnie wpływa na serce, obniżając poziom złego cholesterolu. Nie uczula, dlatego osoby z alergią np. na orzechy czy mleko krowie mogą po nie śmiało sięgać. W smaku jest słodkawe - świetnie pasuje do koktajli, deserów, wypieków. Mleko ryżowe kupowane w sklepach ze zdrową żywność ma w składzie m.in. olej słonecznikowy i sól morską. Szukajmy napoju przygotowanego na bazie zdrowego ryżu brązowego (pełnoziarnistego), który zawiera liczne witaminy, cenne kwasy, błonnik, białko i biopierwiastki.
Domowe mleko ryżowe zrobisz: szklankę ryżu mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione wanilią albo syropem klonowym.