Mleko kokosowe
Można zrobić je z wiórków kokosowych. Mają one w składzie spore ilości błonnika, potas, wapń, cynk, żelazo, sód, witaminy z grupy B, C i E. Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia". Miąższ kokosa to co prawda głównie nasycone kwasy tłuszczowe, nie są to jednak takie tłuszcze, jak te obecne np. w mięsie - organizm szybciej je trawi i przyswaja. Kokos wykazuje zresztą pozytywny wpływ na zdrowie - korzystnie oddziałuje na mózg, działa przeciwwrzodowo, wzmacnia kości. Domowe mleko kokosowe można stosować jako alternatywę dla tradycyjnego mleka - ma słodkawy smak i pasuje do wszystkiego.
Domowe mleko kokosowe zrobisz: szklankę wiórków mocząc przez dwie, trzy godziny w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko.