Mleko roślinne - które wybrać?
Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, mleko roślinne jest dla ciebie. Przygotujemy je z nasion - i to bez większych trudności. Napoje tego typu są bardzo odżywcze, zdrowe i nie zakwaszają organizmu.
Nie zakwaszają organizmu
Owies uchodzi na najzdrowsze polskie zboże. Ma w składzie sporą ilość cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Aż 40 proc. z nich to kwas linolowy, który m.in. chroni nas przed sklerozą. W ziarnie owsa obecne są aminokwasy, peptydy, sterole, liczne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina E, wapń, miedź, sód, magnez, lecytyna. Mleko owsiane jest dobrym źródłem błonnika. Działa uspokajająco. To sprzedawane w sklepach najczęściej ma w składzie sól morską oraz zwykle algi. Jest doskonałą bazą do koktajli.
Domowe mleko owsiane zrobisz: szklankę płatków owsianych mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Można doprawić solą lub miodem do smaku.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Mleko sojowe
Soja jest bardzo popularna wśród wegetarian, bo zawiera bardzo duże ilości białka roślinnego - ok. 40 proc. W składzie ma wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i sole mineralne - magnez, fosfor, wapń, potas, cynk, kobalt, mangan, miedź. Mleko sojowe to najpopularniejsze mleko roślinne, stanowiące alternatywę dla mleka krowiego. Doskonale zasyca. Pamiętajmy jednak, że soja może powodować alergię pokarmową, jest ciężkostrawna, bywa również modyfikowana genetycznie. W kuchni mleko sojowe pasuje do wszystkiego, m.in. płatków śniadaniowych, kawy, koktajli, wypieków.
Domowe mleko sojowe zrobisz: szklankę ziaren soi zalewając trzema szklankami wody i odstawiając na noc, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) i dodając kolejne trzy szklanki wody. Przed wypiciem całość trzeba gotować przez 30 minut, a następnie przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione wanilią.
Mleko migdałowe
Migdały są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości wapnia, magnezu, cynku, potasu, manganu, selenu, żelaza, witaminy E, która jest naturalnym antyoksydantem oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich chrupanie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Mleko migdałowe warto pić przy nadkwasocie, refluksie i wrzodach. W smaku jest słodkie - ma wyczuwalną, orzechową nutę. Pasuje do płatków śniadaniowych, koktajli, kawy, deserów, wypieków.
Domowe mleko migdałowe zrobisz: szklankę migdałów (najlepiej bez skórki) mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione syropem z agawy. Do pozostałej papki orzechowej można dodać cukier, by otrzymać smaczny serek, np. do naleśników.
Mleko sezamowe
Sezam jest bardzo dobrym źródłem wapnia, magnezu, cynku i żelaza, a także białka. Jego spożywanie sezamu obniża poziom złego cholesterolu w organizmie, podkręca przemianę materii, usprawnia krążenie, wzmacnia system nerwowy, podnosi odporność i sprawność umysłową. Sezamol i sezamolina obecne w tych małych ziarenkach to naturalne przeciwutleniacze. Sezam stanowi także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni ziarna nadają się na panierkę, do surówek, zup, makaronów. Mleko sezamowe dostępne w sklepach zazwyczaj ma w składzie syrop z agawy i olej słonecznikowy.
Domowe mleko sezamowe zrobisz: szklankę ziaren sezamu mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione syropem klonowym lub miodem.
Mleko kokosowe
Można zrobić je z wiórków kokosowych. Mają one w składzie spore ilości błonnika, potas, wapń, cynk, żelazo, sód, witaminy z grupy B, C i E. Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia". Miąższ kokosa to co prawda głównie nasycone kwasy tłuszczowe, nie są to jednak takie tłuszcze, jak te obecne np. w mięsie - organizm szybciej je trawi i przyswaja. Kokos wykazuje zresztą pozytywny wpływ na zdrowie - korzystnie oddziałuje na mózg, działa przeciwwrzodowo, wzmacnia kości. Domowe mleko kokosowe można stosować jako alternatywę dla tradycyjnego mleka - ma słodkawy smak i pasuje do wszystkiego.
Domowe mleko kokosowe zrobisz: szklankę wiórków mocząc przez dwie, trzy godziny w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko.
Mleko z nerkowców
Nerkowce są smaczne i zdrowe. Najnowsze badania dowodzą, że ich częste spożywanie chroni nas przed cukrzycą typu 2. Są one bogate w wartościowe białko, w składzie mają żelazo, magnez, miedź, witaminy z grupy B, witaminę E, PP. Znajdują się w nich duże ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożywanie korzystnie wpływa na serce i krążenie. Mleko z nerkowców jest smaczne, delikatne i słodkie. Będzie dobrą bazą do shake'a, koktajli, kaszek, kawy, deserów.
Domowe mleko sojowe zrobisz: szklankę orzechów nerkowca mocząc przez trzy, cztery godziny w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione wanilią albo syropem klonowym.
Mleko ryżowe
Mleko otrzymywane z ryżu nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Korzystnie wpływa na serce, obniżając poziom złego cholesterolu. Nie uczula, dlatego osoby z alergią np. na orzechy czy mleko krowie mogą po nie śmiało sięgać. W smaku jest słodkawe - świetnie pasuje do koktajli, deserów, wypieków. Mleko ryżowe kupowane w sklepach ze zdrową żywność ma w składzie m.in. olej słonecznikowy i sól morską. Szukajmy napoju przygotowanego na bazie zdrowego ryżu brązowego (pełnoziarnistego), który zawiera liczne witaminy, cenne kwasy, błonnik, białko i biopierwiastki.
Domowe mleko ryżowe zrobisz: szklankę ryżu mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione wanilią albo syropem klonowym.
Mleko słonecznikowe
Ziarna słonecznika są bogate w cenne witaminy - E, A, PP, D, B6 i B9 (kwas foliowy). Sporo jest w nim wapnia, żelaza, fosforu i potasu. W słoneczniku obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, błonnik. Chrupanie pestek wzmacnia skóry, włosy i paznokcie, zbija ciśnienie i wysoki cholesterol. Picie mleka słonecznikowego ukoi bóle migrenowe, zredukuje także ryzyko zawału serca. Pasuje do wszelkich koktajli, wypieków, kaszek mlecznych, deserów, płatków śniadaniowych itp.
Domowe mleko słonecznikowe zrobisz: szklankę ziaren słonecznika mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. By uzyskać smak zbliżony do mleka krowiego, warto dodać szczyptę soli.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl