Mleko roślinne - które wybrać?
Nie zakwaszają organizmu
Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, mleko roślinne jest dla ciebie. Przygotujemy je z nasion - i to bez większych trudności. Napoje tego typu są bardzo odżywcze, zdrowe i nie zakwaszają organizmu.
Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, mleko roślinne jest dla ciebie. Przygotujemy je z nasion - i to bez większych trudności. Napoje tego typu są bardzo odżywcze, zdrowe i nie zakwaszają organizmu.
Mleko owsiane
Owies uchodzi na najzdrowsze polskie zboże. Ma w składzie sporą ilość cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Aż 40 proc. z nich to kwas linolowy, który m.in. chroni nas przed sklerozą. W ziarnie owsa obecne są aminokwasy, peptydy, sterole, liczne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina E, wapń, miedź, sód, magnez, lecytyna. Mleko owsiane jest dobrym źródłem błonnika. Działa uspokajająco. To sprzedawane w sklepach najczęściej ma w składzie sól morską oraz zwykle algi. Jest doskonałą bazą do koktajli.
Domowe mleko owsiane zrobisz: szklankę płatków owsianych mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Można doprawić solą lub miodem do smaku.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl