Mleko sezamowe
Sezam jest bardzo dobrym źródłem wapnia, magnezu, cynku i żelaza, a także białka. Jego spożywanie sezamu obniża poziom złego cholesterolu w organizmie, podkręca przemianę materii, usprawnia krążenie, wzmacnia system nerwowy, podnosi odporność i sprawność umysłową. Sezamol i sezamolina obecne w tych małych ziarenkach to naturalne przeciwutleniacze. Sezam stanowi także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni ziarna nadają się na panierkę, do surówek, zup, makaronów. Mleko sezamowe dostępne w sklepach zazwyczaj ma w składzie syrop z agawy i olej słonecznikowy.
Domowe mleko sezamowe zrobisz: szklankę ziaren sezamu mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione syropem klonowym lub miodem.