Mleko migdałowe
Migdały są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości wapnia, magnezu, cynku, potasu, manganu, selenu, żelaza, witaminy E, która jest naturalnym antyoksydantem oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich chrupanie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Mleko migdałowe warto pić przy nadkwasocie, refluksie i wrzodach. W smaku jest słodkie - ma wyczuwalną, orzechową nutę. Pasuje do płatków śniadaniowych, koktajli, kawy, deserów, wypieków.
Domowe mleko migdałowe zrobisz: szklankę migdałów (najlepiej bez skórki) mocząc przez noc w wodzie, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) razem z czterema szklankami wody. Przed wypiciem mleko należy przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione syropem z agawy. Do pozostałej papki orzechowej można dodać cukier, by otrzymać smaczny serek, np. do naleśników.