Mleko sojowe
Soja jest bardzo popularna wśród wegetarian, bo zawiera bardzo duże ilości białka roślinnego - ok. 40 proc. W składzie ma wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i sole mineralne - magnez, fosfor, wapń, potas, cynk, kobalt, mangan, miedź. Mleko sojowe to najpopularniejsze mleko roślinne, stanowiące alternatywę dla mleka krowiego. Doskonale zasyca. Pamiętajmy jednak, że soja może powodować alergię pokarmową, jest ciężkostrawna, bywa również modyfikowana genetycznie. W kuchni mleko sojowe pasuje do wszystkiego, m.in. płatków śniadaniowych, kawy, koktajli, wypieków.
Domowe mleko sojowe zrobisz: szklankę ziaren soi zalewając trzema szklankami wody i odstawiając na noc, a następnie miksując (najlepiej w blenderze) i dodając kolejne trzy szklanki wody. Przed wypiciem całość trzeba gotować przez 30 minut, a następnie przecedzić przez gazę albo sitko. Dobrze smakuje doprawione wanilią.