Nie przesadź z dodatkami
We Włoszech używa się różnych dodatków, może być to jedynie sos pomidorowy, bądź oliwa lub dodatkowo szynki, mozzarella, rukola, grzyby, karczochy czy pomidory. Najważniejsza jest jednak jakość produktów. Warto zainwestować w żywność z certyfikatem "Chronionej Nazwy Pochodzenia", możemy mieć wtedy pewność, że smak będzie wyśmienity - podstawą jest oczywiście dobre ciasto.
Największą zbrodnią, którą można wykonać na pizzy, jest dodanie sosów (ketchup, sos czosnkowy lub śmietankowy). Nawet dobrze zrobiona pizza z dodatkiem sosów nie nadaje się do jedzenia. Włoska pizza to prostota. Doskonale zrobione ciasto i jakościowe składniki bronią się same w sobie. Wystarczy parę prostych dodatków, a smak jest wyjątkowy. Dodatkiem, który można użyć jest bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek. Samo ciasto, jeśli jest dobrze zrobione, jest pełne smaku, którego nie należy niszczyć dodatkowymi sosami. Tak jak wspominałam, najważniejsza jest prostota i wyczucie.