Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealną pizzę w domu?
Apetyczne porady prosto z Włoch
Zanim jednak przejdziemy do przepisu na ciasto oraz sos i praktycznych porad, czego z pizzą nie robić, czas wyjaśnić, czy ta oferowana w Polsce pizza smakuje, tak jak w słonecznej Italii? Na to pytanie odpowiedział nam pochodzący z Mediolanu Emiliano Castagna.
- Nie tylko Polacy lubią pizzę, jest to najbardziej popularna potrawa na całym świecie. To również flagowe włoskie danie. W każdym kraju pizza interpretowana jest inaczej, dopasowana pod gust mieszkańców, a co za tym idzie, pojawiają się różne składniki na pizzy, dodatki w postaci sosów, a czasem zmianą jest sam kształt pizzy. Przykładowo we Włoszech nie znajdziesz pizzy z ananasem, co jest z kolei normą w Stanach Zjednoczonych. I co najważniejsze, we Włoszech dodawanie sosów do pizzy to "akt kryminalny"!
Zdanie to powiela Cristina.
- To prawda. Pizza w Polsce jest zupełnie inna nich we Włoszech. Największym problemem jest ciasto, ponieważ piekarniki nie są dobre, a też zdarza się, że używane składniki nie są takiej jakości jak we Włoszech.
Ekspertka od włoskiej kuchni zdradziła nam po czym poznać dobrą pizzerię, jakie rodzaje pizzy wyróżniamy, jak zrobić perfekcyjne ciasto i co na nim położyć, aby wyszło, jak w kuchni włoskiej mammy, a jednocześnie zasmakowało każdemu Kowalskiemu.