Pieczona kaczka na plastrach melona z sałatką z owoców
*Składniki: *podwójna pierś kaczki, melon, żurawina do mięsa, 200 g świeżych malin, kilka zielonych winogron, sól, majeranek, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: piersi kaczki delikatnie naciąć na krzyż po stronie skóry, następnie natrzeć solą oraz majerankiem. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażyć piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przełożyć do brytfanki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez co najmniej 40 min. Podczas pieczenia podlewać tłuszczem, który się wytopił. Następnie schłodzić upieczone mięso. Pokroić ukośnie na cienkie plastry. W podobny sposób pokroić melona. Plastry kaczki i melona ułożyć naprzemiennie na talerzu. Udekorować żurawiną, malinami i przekrojonymi na pół winogronami bez pestek. Danie serwować lekko schłodzone.
mp/WP Kuchnia